Fout: Contact formulier niet gevonden.
Krantenpapier, ook wel courantpapier genoemd, is een atypische papiersoort door zijn lichtheid en gebroken witte kleur. Het is een relatief goedkope papiersoort, gemaakt van machinale houtpulp. Dit type papier is ontwikkeld met als oogmerken zuinigheid en snelheid. Al in 1844 werd speciaal papier voor kranten uitgevonden door Charles Fenerty uit Nova Scottia, Canada, en nog steeds wordt het door drukkers graag gebruikt door de geschiktheid voor vierkleurendruk en de eigenschappen die goed passen bij typische kranten. Krantenpapier is speciaal gemaakt voor drukpersen die gebruik maken van een lange papierbaan, zoals rotatieoffset. Bij Janssen/Pers worden elke dag velen kranten gedrukt, waarbij dit speciale papier wordt gebruikt.
Krantenpapier is een opvallende papiersoort, dat iedereen snel herkent. Over het algemeen heeft het de volgende kenmerken:
– Het is vrij licht papier: gemiddeld tussen de 42 en 60 gram per vierkante meter. Dun genoeg om economisch te worden geproduceerd, maar dik genoeg om aan beide zijden te worden bedrukt. Door het lichte karakter van het papier is een krant eenvoudig te vouwen en onderweg mee te nemen.
– Krantenpapier is relatief goedkoop. In tegenstelling tot bijvoorbeeld papier voor magazines, is krantenpapier zeer kostenefficiënt. Dit komt onder andere doordat de houtpulp niet het dure en tijdrovende chemische proces ondergaat waarbij alle sporen van lignine worden verwijderd.
– Licht gekleurde pagina’s. Doordat niet alle sporen van lignine worden verwijderd, krijgen kranten een donkerdere, lichtgele kleur. Lignine is namelijk een stof die van nature voorkomt in hout, en donkerder wordt bij blootstelling aan zonlicht en zuurstof. Als krantenpapier volledig buiten zonlicht en lucht zou worden gehouden, blijft het wit van kleur.
– Efficiënt om op te printen. Het hoge percentage aan mechanische houtpulp in krantenpapier maakt dat het zeer ontvankelijk is voor drukinkten. De inkt wordt snel geabsorbeerd in het papier, waardoor het printen efficiënt verloopt.
– Een sterk materiaal. Ondanks het lichte en dunne karakter van krantenpapier, is het wel sterk genoeg om door moderne rotatiepersen van hoge snelheid te halen.
Krantenpapier wordt van oudsher gemaakt van houtpulp, een grondstof voor papier dat wordt verkregen door het koken van hout onder sterke druk. Het hout van bijvoorbeeld sparren, dennen of pijnbomen wordt ontschorst en versnipperd en in een mechanische fabriek en verwerkt tot houtpulp. Naast houtpulp, worden ook plantaardige- en gerecyclede vezels gebruikt voor de productie van dit papier. Het gebruik van gerecyclede materialen is ook beter voor het milieu. De houtpulp wordt uiteindelijk in speciale papiermachines verwerkt tot krantenpapier. Hierbij wordt water aan de pulp toegevoegd, wat functioneert als transportmiddel voor de vezels tijdens de productie. Gedurende het productieproces, wordt het water weer uit de pulp onttrokken en krijgt het papier de uiteindelijke verschijningsvorm.
Voor krantendruk met kwalitatief en voordelig papier voor kranten kunt u terecht bij Janssen/Pers Rotatiedruk. Wij beschikken over vier coldsetpersen waarmee wij op verschillende formaten kranten kunnen drukken. Bij ons kunt u onder andere terecht voor dagblad en tabloid formaat, berliner formaat en kranten specials. Heeft u nog vragen over het gebruik van krantenpapier bij Janssen/Pers? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.