Waterloze offset

Waterloze offset

Duurzaam en milieuvriendelijk produceren wordt steeds belangrijker. De consument maakt steeds vaker de keuze om af te nemen van bedrijven die daar waarde aan hechten. Waterloze offset is een milieuvriendelijke druktechniek waarbij geen vochtwater gebruikt wordt en afvalstoffen worden gereduceerd. Een waterloze krantendrukkerij die deze druktechniek toepast, ondervindt enkele ecologische voordelen. Echter is waterloze offset een dure druktechniek en zijn er ook nadelen aan verbonden.

 

Milieuvriendelijk en ecologisch drukwerk

De meeste krantendrukkerijen maken gebruik van de offset druktechniek voor het drukken op papier. Hierbij wordt de drukplaat bevochtigd, waarbij de niet drukkende delen het vocht aannemen. Daarnaast wordt er alcohol- of watergedragen inkt op het papier gedrukt. Vervolgens verdampt de alcohol/water en blijft de kleur achter, waarbij het vocht in het papier trekt. Hierbij wordt er vochtwater gebruikt en komen er vochtadditieven vrij. Dit zijn dampen van koolwaterstoffen, ookwel vluchtige organische stoffen genoemd. Dit resulteert in afvalwater met chemicaliën. Echter bestaat er ook een milieuvriendelijke waterloze druktechniek, de waterloze offset. Hierbij wordt het water- of bevochtigingssysteem verwijderd uit het drukproces. Verder worden er speciale drukplaten met siliconenrubber gebruikt. Deze drukplaten zorgen ervoor dat de speciaal samengestelde inkt wordt afgestoten. Daarnaast heeft een waterloze krantendrukkerij het productieproces van de drukplaten zodanig aangepast dat er geen chemicaliën worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het vervuilde afvalwater wordt gereduceerd. 

Waterloze inkten

Bij waterloze offset druktechniek wordt er gebruikt gemaakt van speciaal samengestelde inkten. Deze waterloze offset inkten hebben een hogere kleefkracht en viscositeit. Viscositeit is de dikte van de inkt. In vergelijking met offset inkten zijn waterloze inkten stijver. Daarnaast levert deze offset druktechniek hogere inktdichtheden en een breder kleurenspectrum op dan reguliere offset. Doordat er geen water in de inkt wordt gebruikt, kan de inkt niet emulgeren. Dit zorgt ervoor dat de inkt zijn kleurkracht behoudt wanneer deze wordt aangebracht op het papier. Dit heeft als resultaat dat er minder inkt wordt gebruikt door een waterloze krantendrukkerij.

Waterloze offset

Voordelen waterloze offset drukken

Waterloze offset wordt gezien als een milieuvriendelijk drukproces. Door het verwijderen van het water- of bevochtigingssysteem zullen er vele liters water bespaard worden. Doordat er geen gebruik gemaakt wordt van vochtwater, komen er geen vochtadditieven vrij. Dit zorgt ervoor dat waterloze druktechniek minder afvalstoffen genereert en minder vervuilend is naar de werkomgeving en het eindproduct toe. Daarnaast zorgt deze druktechniek voor een snelle opstart van het drukproces en wordt papierverspilling gereduceerd. Doordat het de watertoevoer naar het papier wordt geminimaliseerd, zijn er minder papierbreuken en dus papierverliezen. Tenslotte zorgen de waterloze inkten voor minder inktmist in het productieproces, wat vervolgens ook resulteert in een betere werkomgeving. 

 

Nadelen waterloze offset drukken

De overstap naar waterloze offset voor een krantendrukkerij is een hele investering. Niet elke (kleine) krantendrukkerij kan zich de kosten die dezde druktechniek met zich mee brengen veroorloven. Het is immers een dure druktechniek. De kosten voor de verbruiksartikelen, drukplaten en de speciale waterloze inkten zijn hoog. De speciale drukplaten met siliconenrubber blijven kwetsbaar. Elke krassen kunnen al leiden tot drukfouten. Daarnaast resulteert het verwijderen van het water- of bevochtigingssysteem erin dat automatische smering van de drukplaten niet meer mogelijk is. Dit leidt tot een snelle temperatuurstijging en is extra koeling van de drukpers dus van belang. Hierdoor neemt het elektriciteitsverbruik toe en zullen de drukplaten sneller aan vervanging toe zijn. Het milieuvoordeel is dus een discussiepunt. Janssen/Pers Rotatiedruk is daarom ook nog niet overgestapt naar de waterloze offset druktechniek.

 

Janssen/Pers Footer